Makó és környéke látványosságai

Hagymatikum Fürdő: A fürdők fürdője

A nevében és megjelenésében is megújult gyógyfürdő a termálvíz és a marosi gyógyiszap erejével ad enyhet a gyógyulni vágyóknak, egyedülállóan szép wellness részlegével pedig a kikapcsolódás élményét nyújtja a családoknak és a baráti társaságoknak. A Hagymatikum Fürdő épülete a világhírű organikus építész, Makovecz Imre legnagyobb megvalósult álma.


Hagymaház:

A Hagymaház Makó város színháztermet is magába foglaló kulturális központja, a belvárosban, a Posta utcán található. Eredetileg modernista stílusban épült 1936-ban, és a hagymatermelők székházaként, értékesítési központjaként működött; 1949 óta bír kizárólagosan kulturális funkcióval. 1998-ban a régi Hagymaház helyén egy újat építettek fel; a Makovecz Imre tervezte, organikus, négytornyú épület nemzetközileg is jegyzett, a város és a szűkebb régió legismertebb látványossága.

A színházterem nézőtere
 
A magyar ősvallás kultikus hagyományát fölidéző színházteremben 390 ülőhely található, de ez a szám pótszékekkel jelentősen bővíthető; a terem boltozata elágazó fabordákra nehezedik. A színpad monitorizált vezérléssel, irányított világítással és tökéletes hangberendezéssel van felszerelve; hátrafele nyitható, így a szabadtéri nézőtérről is láthatóak az előadások. A nézőtér fölé boruló mennyezet az égboltot jelképezi.
 
Az épületben kávéház, több iroda és klubhelyiség, valamint egy emeleti pódiumterem található. Ez utóbbiban tekinthető meg Kocsis Imre Lakodalom című monumentális méretű festménye.
 
Aulájában áll Páger Antal portrészobra; a falon emléktáblán örökítették meg Erdei Ferenc nevét. Itt helyezték el a millenniumi zászlót is.
 
Makovecz Imre feltett szándéka volt, hogy az organikus építészet jegyében mindent, még a palát is természetes anyagból alkosson meg.


Maros kalandpark

A 4 méter magasságban lévő 29 feladatból álló kötélpálya, mely a festői Maros folyó mellett húzódik, igazán nagy izgalmakat nyújt azoknak, akik próbára akarják tenni ügyességüket, kitartásukat és erejüket.
A kalandpálya elemeit úgy alakítottuk ki, hogy bárki, különösebb felkészültség nélkül bátran vállalkozhat rájuk.


Lombkorona sétány

A fák napján nyílt meg a látogatók előtt a lombkoronasétány a Maros-parton. Az új létesítmény a folyópart élővilágát mutatja be egészen egyedi módon. A sétány végén álló, 18 méter magas toronyból induló negyvenméteres csúszda a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája.

A Maros-parti strand felé vivő út mentén megépült sétány 190 méter hosszúságú építmény, amely összesen 18, eltérő magasságú, pörgetett technológiával készült vasbeton oszlopon áll. A látogatók 8–10 méter magasan, a lombok között sétálhatnak, és madártávlatból szemlélhetik meg a folyópart látnivalóit. Az oszlopokon pihenők vannak és több, a Maros környezetét és élővilágát bemutató információs tábla látható. A sétány mellett játszótér és parkoló is van.

A lombkoronasétány hétköznapokon délután 2-től, hétvégenként pedig délelőtt 10-től este 7-ig látogatható – ingyenesen.


József Attila Múzeum, Skanzen, Espersit Ház

Állandó kiállítás:

Küzdelmes évszakok: Makó város története az újjátelepüléstől a rendszerváltásig 1699-1989. A látogatók megismerhetik a sokszínű felekezeti életet, a társadalmi-gazdasági fejlődést, a forradalom és szabadságharc küzdelmeit, a dualizmus évtizedeinek békés életét, az I. világháború és Trianon következményeit, a Horthy-kor életét és a II. világháború helyi eseményeit. Áttekintést ad kommunizmus évtizedeiről, az 1970-es nagy árvízről, az építkezésekről…


Skanzen

A Múzeum udvarán helyet foglaló épületegyüttest (bár nem önálló szabadtéri néprajzi múzeum) nemes egyszerűséggel „skanzen”-nek nevezzük, hiszen a tágas tér, a paraszti gazdaság épületei, valamint a kiállított gazdag néprajzi anyag alapján önálló, kerek egységként is megállja a helyét.
A „Hagymásház” vagy Erdei-ház végében került berendezésre a Papós Antal és Szilágyi Sándor asztalosmesterek hagyatéki anyagából megalkotott asztalosműhely, ahol betekintést nyerhetünk a 20. századi asztalosmesterség kulisszái mögé.

Espersit Ház: irodalmi múzeum. A ház Espersit János ügyvéd révén a város, sőt a vidék legnevezetesebb művészi központja volt. 1922-1929 között évente kétszer-háromszor heteket töltött itt pihenéssel és alkotással. József Attila 1923-1928 között többször volt vendége Espersit Jánosnak. A ház szellemét Juhász Gyula számos versében és megható visszaemlékezésben örökítette meg.


Környékbeli látni valók

Magyarcsanád

Román ortodox templom-műemlék (Templom tér, Tel: 30/336-8572) Épült 1806-ban, copf stílusban.
Szerb pravoszláv templom-műemlék (Templom tér, Tel: 62/520-610) Épült 1880-ban, posztcopf stílusban.

Óföldeák

Katolikus erődtemplom-műemlék (Dózsa György u. Tel: 20/211-0665)
Épült gótikus stílusban 1400 körül. Páratlan értékű műemlék, régiónk egyetlen fönálló, működő temploma.

Kiszombor

Körtemplom (Rotunda)-műemlék

Épült román stílusban a 13. sz. elején, az ország legszebb hatkaréjú körtemploma. Freskók díszítik. Elérhető: Hétköznap- 62/525-090-es telefonszámon Hétvégén és ünnepnap, egyéb időpontban: 30/535-2925, 30/499-8686, 20/434-3234-es telefonszámokon.

Rónay-kúria, Étterem-műemlék (szegedi u. 11/b, Tel: 62/296-017)
Épült 1835 körül klasszicista stílusban. A Rónay család építette az itt található kúriákat, magtárakat.